Namnet Rät & Avig har hängt med sedan jag började blogga 2011. Bloggen har varit som en slags hantverksdagbok och ett sätt att dokumentera mitt slöjdande. Mest stickning men då och då lite annat textilt hantverk.

Jag upptäckte snabbt en helt ny värld där ute! Så mycket kunskap och inspiration det fanns, och så många underbara människor som man bara ville träffa. Är så glad över alla nya kontakter som knutits genom åren.

Bloggen är inte särskilt aktuell längre utan nu är det andra sociala medier som gäller. Men varför krångla till det? Rät & Avig, det är så de flesta som följt mig känner igen mig och då känns det helt naturligt att fortsätta att kalla mig så även då verksamheten tar nya vägar.

Vem är då Rät & Avig? Jo, jag heter Ann-Britt Eklund, bosatt i Töre, Norrbotten. Pysslat med textilt hantverk (främst stickning) så länge jag kan minnas.

Företagare har jag varit sedan 2001, med den något udda kombinationen av skog och textil i mitt företag. Min dröm är att en allt större andel i mitt företagande skall bestå av ullfibrer i stället för cellulosafibrer.

Garnfärgning kom jag in på av ren nyfikenhet. Ville helt enkelt testa tekniken. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli en del i min verksamhet. Det tog inte länge så var jag fast. Ville testa nya färger, nya tekniker och nya garner. Och eftersom jag redan hade en textil del i mitt företag så var inte steget långt till att även börja sälja en del. Främst via min blogg men också på olika stickläger och mässor.

En hemsida och webshop har länge funnits i tankarna och äntligen är jag där! Förutom webshopen har jag också en fysisk butik. Eller egentligen mer av ett ”showroom” i anslutning till min färgstudio. Där har jag öppet ett par dagar i veckan. I övrigt går det alltid att komma förbi efter överenskommelse. Då och då ordnas stickcafé och längre fram kanske det dyker upp någon kurs eller liknande. 

Jag färgar i liten skala med så kallade syrafärger, dvs färgbadet skall vara surt, och det får man genom att tillsätta ättika eller citronsyra. Att färga garn är en process med många och tidskrävande moment. Min strävan är att behandla garnet så skonsamt som möjligt för att behålla dess ursprungliga egenskaper. Starka och mättade färger är mina egna favoriter men jag försöker även komplettera med lite mer dämpade nyanser.

Hos Rät & Avig hittar du semisolida, flerfärgade och spräckliga garner. Är nyfiken och testar hela tiden nya tekniker. Det är det som gör att jag och varje handfärgare har ett unikt sortiment och ett eget signum. I mitt sortiment finns alltså handfärgade garner, lite tillbehör, böcker och mönster.

Du är alltid välkommen att kontakta mig. Med frågor och funderingar, ris och ros, tips och förslag.

/Ann-Britt